Solar lichtmasten ProRail treinstation

Station Blerick heeft als eerste station in Nederland lichtmasten op zonne-energie. InfraMarks mocht de mobiele solar lichtmasten leveren en plaatsen. “Dat is niet alleen duurzaam, het scheelt de aanleg van elektriciteitskabels”. Aldus ProRail.

Persbericht ProRail ‘Primeur op station Blerick: lichtmasten op zonne-energie’
Station Blerick heeft als eerste station in Nederland lichtmasten die worden gevoed met energie die wordt opgewekt door zonnepanelen. Dat is niet alleen duurzaam, het scheelt ProRail de aanleg van elektriciteitskabels.

Stationsverlichting op zonne-energie
Na de duurzame perrontegels heeft station Blerick weer een landelijke primeur. Om de hellingbaan en de trap naar perron 4 te verlichten hebben we namelijk Solarmasten van InfraMarks geplaatst. Deze masten wekken via een zonnepaneel energie op. Die energie wordt opgeslagen in een accu. Zo wordt de toegang naar het station ook in de nachtelijke uren energieneutraal verlicht.

Automatische dimmer
De lichtmasten zijn voorzien van slimme technologie. De verlichting wordt ’s nachts automatisch gedimd. Zo minimaliseren we de lichtvervuiling en de verstoring van bioritmen.

Een proefperiode voor meer duurzaamheid
Het gebruik van de Solarmasten op station Blerick is een pilot. Als die slaagt, zullen we ze in de toekomst ook op andere stations plaatsen. Dat past bij de ambitie van ProRail om duurzamer te gaan werken.

Lees verder op de website van ProRail.

Chat openen
Heeft u een vraag?
Hallo, waarmee kunnen we u helpen?