Projectomschrijving en bijdrage aan beleidsdoelstellingen Smart standalone fietsenstalling

InfraMarks gaat in samenwerking met de provincie Zuid-Holland een innovatieve standalone/off-grid fietsenstalling met diverse smart functies ontwikkelen en deze vervolgens op een nader te bepalen aantal locaties plaatsen. Het streven is om t.b.v. het subsidieproject minimaal 10-15 fietsenstallingen te leveren aan de deelnemende gemeenten in Zuid-Holland en de Provincie Zuid-Holland.
Het project kent vele voordelen en zal het mogelijk maken om de gestelde beleidsdoelstellingen omtrent energietransitie, elektrische mobiliteit, CO2-reductie, bereikbaarheid van centrumlocaties en de verkeersveiligheid sneller binnen handbereik te brengen. De InfraMarks Smart standalone fietsenstalling is een innovatief product waarmee een bijdrage wordt geleverd aan de doelen op het gebied van energietransitie en innovatie in mobiliteit.

Het huidige kabinet trekt 100 miljoen uit om het gebruik van de fiets te stimuleren en voor het realiseren van meer fietsenstallingen. Een verbeterde infrastructuur zal een impuls geven aan het gebruik van de fiets/e-bike boven het gebruik van auto’s in de stad. Op die manier wordt een bijdrage geleverd aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. Daarnaast leidt minder “blik” op en langs de weg tot een verfraaiing van het stadsbeeld en komt het terugdringen van het autoverkeer ten goede aan de bereikbaarheid van het centrum en de verkeersveiligheid.

De last mile

De InfraMarks fietsenstalling zal ook het bereik vergroten van mensen die verder weg wonen, buiten het centrum. In de huidige situatie kunnen zij vanwege de huidige e-bike oplaadinfrastructuur met de e-bike een beperkte afstand afleggen. Plaatsing van de offgrid InfraMarks fietsenstallingen op strategische punten, zal het bereik en de mobiliteit van mensen in de omliggende kernen vergroten. In dit opzicht vergroot het project de mogelijkheid voor mensen die verder weg wonen van het centrum en niet over een auto (kunnen) beschikken.
De fietsenstalling zal ook de kennisontwikkeling en reizigersinformatievoorziening verbeteren. De fietsenstalling wordt voorzien van reizigersinformatiesystemen en slimme technologie waarmee de beheerder metingen kan verrichten over bijvoorbeeld de luchtkwaliteit, het gebruik van de fietsenstalling en de drukte op de desbetreffende locatie en tijdstippen. Met behulp van deze informatie kan de overheid sturen op het beleid en optimaal inspelen op de behoeften van de burger.
Een groot voordeel van de aanwezige technologie in het InfraMarks product is dat er relatief eenvoudig koppelingen gemaakt kunnen worden met nieuwe innovatieve producten en concepten. Zo zijn er onder andere plannen om een koppeling te realiseren met een bestaande e-bike deel-app, waarmee het lenen/huren van een e-bike kan worden gefaciliteerd. De Wi-Fi verbinding en het aanwezige vergrendelingssysteem maken dit mogelijk.

Fietsendiefstal

(Elektrische) fietsen zijn kostbaar en daardoor een doelwit voor diefstal. Hierdoor is het veilig stallen van fietsen noodzakelijk. De InfraMarks Smart standalone fietsenstalling zal worden uitgerust met slimme elektronische fietsenrekken, die niet gekraakt kunnen worden. De fietsenrekken kunnen geopend en vergrendeld worden met een smartphone of (OV) chipkaart. De slimme fietsenrekken kunnen tevens real time informatie geven over gebruiksgegevens van de fietsenstalling. Door middel van een online portal wordt inzichtelijk hoe vaak de fietsenstalling wordt gebruikt, ratio nieuwe versus terugkerende gebruikers, hoe lang er geparkeerd wordt enzovoorts.

Eenvoudig te (ver)plaatsen

Dankzij de offgrid modulair uitbreidbare fietsenstalling wordt het mogelijk om flexibel in te spelen op wijzigingen in het OV-routenetwerk. Indien een bus- of tramlijn wordt gecreëerd, wordt uitgebreid of komt te vervallen dan kan dankzij de modulaire eigenschappen van het systeem eenvoudig worden opgeschaald of afgeschaald. Grondwerkzaamheden zijn niet noodzakelijk, aangezien het systeem geheel offgrid kan functioneren dankzij het dak dat is voorzien van glas zonnecellen.
De fietsenstalling wordt voorzien van glas-glas zonnecellen op het dak. Met de opgewekte energie worden de geïntegreerde e-bike oplaadpunten, slimme fietsenrekken en verlichting in de fietsenstalling van stroom voorzien. Tevens is het mogelijk om bepaalde technische functionaliteiten/smartfuncties te integreren, zoals Wi-Fi, USB aansluitingen, luchtkwaliteitssensoren en informatievoorzieningssystemen (DRIPS), die normaliter veel energie verbruiken. De fietsenstalling zal modulair uitbreidbaar zijn, zodat deze overal kan worden geïnstalleerd, op iedere gewenste locatie, zoals bijvoorbeeld bij bushaltes, treinstations, gemeentehuizen, scholen en andere (semi)openbare ruimten. Met deze infrastructuurvoorziening kan flexibel worden ingespeeld op de wijzigende routenetwerken.

Uitgangspunten/kenmerken van de Smart standalone fietsenstalling zijn:

• Standalone off-grid fietsenstalling
• Kant en klaar product waarin per module 10 fietsen kunnen worden geplaatst (modulair uitbreidbaar)
• E-bike oplaadpunten, eventueel i.c.m. kluisjes voor accu’s
• Slimme elektronische Bikeep fietsenrekken (openen en vergrendelen met Smartphone)
• USB oplaadpunten
• Wifi
• Diverse sensoren, waaronder luchtkwaliteitssensoren
• Informatievoorziening (DRIPS)
• Energieneutraal en eenvoudig te (ver)plaatsen
• Slimme LED verlichting met DIM functie
• Circulair hergebruik van materialen
• Vermindering gebruik fossiele brandstoffen
* Vermelde uitgangspunten/opties in overleg met de opdrachtgevers.

Aanmeldformulier subsidieaanvraag Smart standalone solar fietsenstalling

Vul onderstaand formulier in om u aan te melden voor de subsidieaanvraag.

Chat openen
Heeft u een vraag?
Hallo, waarmee kunnen we u helpen?